A³

AAA - triple & cube

Amazonas Antarctica Acongagua

Diary of a Grand Voyage

Beter laat dan "ooit"

nederlandsPosted by grim(m)burger 2012-05-12 21:17:04

Meer dan een jaar ben ik nu thuis van weggeweest, weggeweest op Grand Voyage.

En toch, ligt die reis nog vers in mijn geheugen. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de intensiteit waarmee die ervaring in mijn herinnering is gebrand, geëtst en gebeiteld. Maar tevens met het feit dat ik uren, weken en maanden heb gewerkt aan het fotomateriaal en, zij het in mindere mate, aan het bijschaven van de blogs. Aanvankelijk was dat gewoon om voor mezelf alles op een rijtje te krijgen, zodat ik ten allen tijde terug kon in de tijd, dromen en mijmeren, rond beelden en woorden.

Meermaals heb ik van mijn gemiddeld veertig dagelijkse lezers (zo bleek achteraf uit de statistieken) de vraag gekregen om een foto presentatie te organiseren zodat ze ook visueel mijn avontuur een beetje zouden kunnen mee beleven - liefst, zo suggereerden de meest fanatieke, met een drankje erbij. Bourgondië leeft nog steeds in onze contreien!

Welnu, meer dan vier duizend foto’s op een rijtje krijgen is één ding, een fotoreportage maken die voor anderen boeiend kan zijn, is een heel andere uitdaging. Na wat raad ingewonnen te hebben bij meer ervaren reporters en na een steile leercurve met voldoening te hebben doorworsteld, was ik in december eindelijk in een positie om, met moderne hulpmiddelen en voldoende kans op slagen, het grote werk aan te vatten. Het resultaat is een geanimeerde fotoreportage van ongeveer negentig minuten die, dat hoop ik tenminste, een boeiend beeld schetst van de reis en van de manier waarop ik ze heb beleefd – en nog herbeleef.

A³: Amazonas, Antarctica & Acongagua is een beeldverhaal in drie delen, telkens van een klein half uur. De selectie van achthonderd foto’s is voorzien van persoonlijke commentaar en aangepaste muziek.

“Amazonas” vertelt het verhaal van de reis vanaf Fort Lauderdale, langs Caraïbische eilanden en het Duivelseiland (van ‘Papillon’). Wij varen de onvergetelijke en oneindige Amazone op van Macapà tot Manaus, en terug naar Belèm, alle drie oerwoudsteden met verschillende gezichten. We besluiten met een bezoek aan Bahía de Salvador en Ilheus, oude steden met oude culturen.

“Antarctica” begint in Rio de Janeiro (bij 30°C) en brengt ons via Buenos Aires en de Falklands tot in het zuidelijkste continent, bij vriesweer, tussen gletsjers en ijskastelen. Daarna komen we oog in oog met Kaap Hoorn en de wondere wereld van Vuurland, overvol met ongeëvenaarde berglandschappen.

In deel drie, “Acongagua”, varen we duizenden kilometer ‘omhoog’ langs de Andes landen, waarbij zowel afgelegen plaatsen (o.a. Robinson Crusoe eiland, Atacama woestijn) als klassieke hoofdsteden (Lima, Quito) worden bezocht. We eindigen in Panama, met een verassende ontmoeting met Indianen en een verbazende kennismaking met het wereldberoemde kanaal.

De ganse fotoreportage wordt in première getoond op zondag 10 juni in Salons Paaleyck (Stationsstraat, Kapelle-op-den-Bos), ’s namiddags om 14u en 17u. Uiteraard zal ik zelf aanwezig zijn. Alle bloglezers, al hun geïnteresseerde vrienden en sympathisanten zijn welkom en zullen er tevens vergast worden, in overeenstemming met de wensen van de meer assertieve gasten, op een glaasje Cava. In een andere zaal vindt er eveneens een wijnbeurs plaats; meer informatie op http://www.paaleyck.be/index.php?ID=29683

Tot binnenkort!

Grimbergen, 5 mei 2012

  • Comments(0)//acube.grimburger.com/#post102