inter lineas

inter lineas

Vom Westen nichts neues ...?

Zin en onzin, gebundeld

YEP, NOP, WA?, DA!

Grimburgse SprokkelsPosted by grim(m)burger Fri, April 12, 2013 10:11:39

Op 12 april 2013 bericht De Morgen dat het theoretisch rijexamen in "eenvoudigere taal" moet. Daar kan ik inkomen want het kluwen van regeltjes, signalen en assumpties van de hedendaagse verkeerswetgeving is in geen taal meer te vatten.

Groot wordt mijn verbazing als ik lees dat "een nat wegdek" te moeilijk is!? Wel verstaanbaar is "als het regent". En wanneer moet ik dan mijn ruitenwissers aanzetten?

"Welke toebehoren worden gebruikt om een wiel te vervangen?" wordt omgetoverd tot "Hoe vervang je een wiel?". Wat bedoelt u? Ik heb een moderne auto en vervang geen wiel, want ik heb slechts vier wielen en bezit geen reservewiel! Maar ik vraag me wel af hoe die spuitbus werkt! Swat (*).

Dat (min of meer) nauwkeurig spreken, en het daarbij horend redeneringsvermogen, als oubollig wordt afgedaan in dit land, daarvan moesten we niet meer overtuigd worden. Dat de gemiddelde woordenschat verlaagd moest worden tot zeshonderd woordjes komt toch als een verrassing.

Tot slot, enkele vragen ten gronde: 1) gaan we de wegcode ook in makkelijke taal herschrijven zodat de vragen duidelijk gespiegeld zijn aan de basisteksten? En, 2) als "nat wegdek" en "toebehoren" moeilijke woorden zijn geworden, is er dan iets mis met ons onderwijs?

Grimbergen, 12 april 2013

(*) ook soms "soit" geschreven

  • Comments(0)//blogs.grimburger.com/#post20