inter lineas

inter lineas

Vom Westen nichts neues ...?

Zin en onzin, gebundeld

Opzegvergoeding

ActualiteitPosted by grim(m)burger Tue, September 03, 2013 10:10:14

Het circus rond de “benoemingen” komt in een nieuwe fase: de vraag naar altruïsme.

In het kort wat voorafging:
1) de regering (=partijen) organiseert stoelendans zonder veel met competenties rekening te houden,
2) Yannie Haeck maakt wereldkundig dat hij afziet van een opzegvergoeding,
3) politiek en media springen in het gareel om dit als een mooi voorbeeld van de juiste ethiek en universele moraliteit af te schilderen,
4) “men” voegt er expliciet, en ietwat dwingend, aan toe dat “anderen” dit mooie voorbeeld nog niet hebben gevold

Wat mij betreft is dit alles – zowel de benoemingen als het mediatieke gebeuren rond Haeck – pure volksverlakkerij. Voor wie het anders zou willen interpreteren heb ik deze vragen:

1) Hoe geeft men Haeck een nieuwe, evenwaardig-betalend job als CEO van de Loterij zonder hem eerst wettelijk afstand te laten doen van zijn opzegvergoeding? Of nog, hoe dom kan “HR in het kernkabinet” wel zijn? (In de privé zou hij wellicht zelf ontslag moeten nemen en tegelijk een nieuw arbeidscontract kunnen ondertekenen, zodat het recht op vergoeding vervalt)
2) Hoe kan men van De Scheemaecker eisen dat hij “gratis” een job van €300K per jaar als CEO laat schieten, voor een (hopelijk minder-betalende) functie als Voorzitter van BIAC? Waarom zou hij geen recht hebben op de hem wettelijk toekomende opzegvergoeding (naar verluidt €750K), en zelf uitkijken naar ander werk? En als die vergoeding voor de mens-in-de-straat als onbegrijpelijk overkomt, welke minister heeft dat bedrag dan wel onderhandeld?
3) Hoe vergelijken de “analysten” en de media dit alles met de “opzegvergoeding” van alle soorten van parlementariërs of, straffer nog, met de einde-mandaats-vergoedingen van Europese commissarissen? In beide gevallen hebben de heren en dames in quasi al de gevallen bijkomende en voortdurende inkomsten als bestuurder, consulent, lobbyist e.a. Ethiek en altruïsme? Louis Michel kan er in beide landstalen van meepraten!

Het lijkt er elke dag meer op dat de rechtsstaat gewoon opzij wordt geschoven als het de politiek, en de macht , goed uitkomt – uiteraard met steun van de mediamacht. Ook de democratie veroudert, verslijt en wordt ziek van binnen uit ...

Grimbergen, dinsdag 3 september 2013

  • Comments(0)//blogs.grimburger.com/#post23