Along the Silk Road

Along the Silk Road

Overland from the Atlantic to the Pacific

Travelling the Silk Road in 2013

Naar de Fergana Vallei

nederlandsPosted by grim(m)burger Fri, June 14, 2013 20:14:48

Vandaag hebben we de droogte en, zo blijkt vanavond, ook de hitte achter ons gelaten. Het is nu half elf en 14°C in Andijan, Zuidoost Oezbekistan. Acht jaar geleden was deze stad het toneel van zeer zware onlusten met honderden doden. Bij aankomst deze namiddag lag de stad eveneens overhoop: overal tegelijk waren er werken, en de andere straten waren eigenlijk een verzameling van putten met hier en daar wat platte stukjes.

Maar goed, we verblijven nu in het hotel “Elita”. Zoals de naam impliceert is het niet slecht; mijn kamer is groot (zes meter op vier), met twee ledikanten aan de twee muren, en verder nog bemeubeld met allerlei Sovjetstijl, oud meubilair. Tussen twee vensters stroomt er warme lucht naar buiten en koele naar binnen.

De rit van Tasjkent naar Andijan is voorspoedig verlopen, zij het met wat verwachte en onverwachte moeilijkheden. Onder de eerste categorie ressorteert de zoektocht naar diesel. Uit verschillende bronnen hadden we vernomen dat zelfs in Tasjkent diesel een schaars goedje was geworden. Dat heeft blijkbaar te maken met het feit dat de raffinaderij in Bukhara vorig jaar is uitgebrand. Er wordt hier intussen zelfs diesel verkocht langs de weg in cola en fantaflesjes, a rato van één dollar voor een flesje.

Dat alles betekende dat we meer dan een half uur door de stad moesten laveren om een tankstation te vinden met diesel, om juist te zijn met “goede” diesel want blijkbaar wordt er hier en daar water bij gekieperd! Uiteindelijk vulden we ons tanks en jerrycans aan de redelijke prijs van anderhalve dollar per liter. Zo waren we goed voor meer dan zes honderd kilometer autonomie.

Na deze “ommegank” kwam het echte werk: om in de Fergana Vallei te geraken moesten we door en over de uitlopers van het Tien Shan gebergte. Op de kaart stond de pas gemarkeerd als 2200m hoog. Bij het binnenrijden van het gebergte moesten we onze auto laten registreren door de politie. Dit was ook de eerste keer dat er goed bewapende militairen bij te pas kwamen. De overheid houdt hier duidelijk een oogje in het zeil.

De weg naar omhoog was heerlijk, met oker en groen, ondersteund door wat smaragd gekleurde meertjes. Sinds enkele tijd zijn er ook twee tunnels geopend, waardoor we het laatste stuk naar de top letterlijk links lieten liggen. Aan de andere kant begon het onverwachte: een enorm zwaar onweer. Dat is in de bergen altijd een belevenis maar in dit land, op deze bergen, met deze chauffeurs en met de tropische regen nam het wat hallucinante vormen aan. Mijn twee collega’s lagen te slapen toen het schouwspel begon.

Het is onmogelijk te beschrijven in enkele woorden en ik heb geen tijd voor vele woorden (morgen moet ik vroeg paraat zijn om de grens over te steken). Stelt u zich gewoon een redelijk brede weg voor, nogal ongelijk en her en der een put, waarover water in beken naar beneden stroomt. Op deze neerwaartse weg zijn er helemaal geen wegmarkeringen en de meeste auto’s rijden zonder lichten. Gelukkig was op en af gescheiden door een muurtje. Na een tiental minuten begon het dan te hagelen (knikkermaat), terwijl de modder van de steile hellingen langs de weg naar beneden gutste. Toen we, een half uur later, beneden waren, werd het rustiger en, god zij dank, veel koeler.

De zon hebben we sindsdien niet meer gezien, maar dat is niet zo erg. Morgenvroeg is ze helemaal terug, zegt het weerbericht. De volgende twee dagen zal er wellicht geen nieuws zijn, aangezien we in de bergen, in yurten of tenten, slapen – stil, zonder internet.

Andijan, 14 juni 2013

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Roland Sun, June 16, 2013 20:54:25

Heerlijk meegluren naar dit voor mij onbekende maar toch intrigerende stuk van de wereld....beetje luie zondag avond Alex de veroveraar laat dit nog even voortduren.....tot binnenkort Ps. Zou je ooit een toyota kopen????