Along the Silk Road

Along the Silk Road

Overland from the Atlantic to the Pacific

Travelling the Silk Road in 2013

Babel in Istanbul

nederlandsPosted by grim(m)burger Mon, May 20, 2013 21:37:30

Mosselen roepen voor ze aan wal zijn. Het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is. Dat is het verhaal van de dag.

Ja, de radiator staat in Istanbul. Maarrr… hij staat in het stukje niemandsland waar je niet bij kan, in het hok van de douane. Het bericht van DHL werd te vroeg op gejuich onthaald. Het is merkwaardig hoeveel tijd een groep mensen nodig heeft om een bepaalde situatie éénduidig aan elkaar uit te leggen en daaruit gezamenlijk de gepaste conclusies te trekken. En dat alles niettegenstaande iedereen de beste bedoeling heeft.

Ik had graag geschetst hoe deze operatie is opgezet en in zijn werk moest gaan, maar dat is onmogelijk. Kafka schuilde achter elke hoek. Zelfs een agentschap dat duidelijk uit was op geld (op een uur palaberen waren we van €200 naar €500 geëvolueerd om de radiator ‘snel’ door de douane te krijgen), kon uiteindelijk de coherentie van hun verschillende uitspraken niet vasthouden. Het was ploeteren in drijfzand.

Frustrerend tot en met. Na drie uur intensieve communicatie, daarbij geholpen door de enige jongeman binnen de Toyota garage die voldoende Engels en zeer veel Turks sprak, was het zelfs zover dat het onmogelijk was om te zeggen welke aanpak welk resultaat zou opleveren, ongeacht het smeergeld…

Slotsom voor vandaag is dat we morgen een vrije dag hebben, terwijl de Turkse ‘ontvangende firma’ alles in het werk zal stellen om vooruitgang te bewerkstelligen. Zoals het er nu uitziet zal de radiator woensdag onder de motorkap terecht komen. (Tussen haakjes, indien we in Bulgarije waren gestopt zou dit douaneprobleem helemaal niet gespeeld hebben!)

Mijn teamgenoot, Alexander, is met succes na een binnenlandse vlucht in Istanbul geland. Na de intensieve bedoening van deze namiddag hadden we beslist om eens “goed te gaan eten”. En het was fantastisch: hoog op een open terras, met een wijds zicht over de gouden hoorn en de stenen stad, zacht en warm met een windje (om de oren), met verschrikkelijk verse vis (zeebrasem), gegrild, en vergezeld van (mijn) eerste fles wijn, zijn onze frustraties opgelost in de slapengaande zon. En morgen hebben we een dagboottocht op de Bosphorus gepland: tussen Marmara en de Zwarte Zee. We vertrekken om 8u. Het heeft geen zin om te wachten op wat niet komt.

Nog één pikant detail, waarvan ik niet weet of het in België ‘nieuws’ was. Vorige vrijdag hebben acht vlasrouters in Cappadocië een luchtballontocht gemaakt in de ochtendschemering. Volgens Alexander was het een onvergetelijk schouwspel. Naar zijn zeggen stijgen er elke morgen een tachtigtal ballonnen de koude lucht in (het was 6°C in de yurt, waar ze de nacht doorbrachten). ’s Anderendaags (zaterdag) is er een ballon neergestort: één dode en vierentwintig gewonden… leven en dood in één etmaal.

Niets is zeker op deze wereld! De vlasroute, vakantie?

Istanbul 20 mei 2013, 22u

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gunther Tue, May 21, 2013 22:12:58

We duimen dat het morgen dan toch eindelijk lukt - jammer dat je hierdoor Cappadocië hebt moeten missen. De neergestorte ballon heeft in België wel degelijk het nieuws gehaald - wel pas op pinkstermaandag net toen het twee dagen stil was op de blogs van je collega-reizigers (wellicht omdat ze in de bergen en hun tentenkamp geen internet verbinding hadden). Spannend... Als je morgen (eindelijk) terug de baan op mag - toch voorzichtig zijn en niet te snel te veel afstand willen overbruggen. Niet doen zoals eertijds in Bretagne en Normandië een klein decennium geleden... De andere auto's hebben volgens de blogs van Pieter Klingels reeds tweemaal een boete gekregen in Turkije voor te snel rijden. Een gewaarschuwd man... Zoals die beer en zijn vel hé. Tot lezens. xx