Along the Silk Road

Along the Silk Road

Overland from the Atlantic to the Pacific

Travelling the Silk Road in 2013

De Zesde Dag

nederlandsPosted by grim(m)burger Tue, May 21, 2013 22:45:35

Eén, twee, drie, vier, vijf zes – juist, dit is mijn zesde dag in Istanbul. Waarom spendeer je zes dagen in Istanbul als je op tachtig dagen naar Sjanghai wil rijden? Bijna tien procent van de tijd doorbrengen in één enkele stad? Is ze zo speciaal?

Istanbul is uiteraard niet zomaar een stad. Om te beginnen bestaat ze al 2700 jaar, en is ze vier keer van naam veranderd. Je kunt je afvragen waarom een stad met 23km solide vestingmuren überhaupt ooit van naam moet veranderen? Zes dagen ‘stadsarrest’ helpen je reeds een heel eind op weg om de diepere oorzaken daarvan te doorgronden: Romeinen, Kruisvaarders, Ottomanen en Turken.

Noch Willem van Rubroeck, noch Marco Polo zijn van thuis naar China getrokken zonder hindernissen. Het is maar goed dat Toyota in hun tijd nog geen wagens maakte, anders was autopech reeds duizend jaar geleden in de geschiedenisboeken genotuleerd geweest! Wij profiteren vandaag van de luxe van de auto en ondergaan, ongelukkigerwijs, pech met de radiator. Een nieuwe warmtewisselaar is nu al zes dagen onderweg vanuit België, inclusief een weekend. Ik vrees de dag dat computers met de weekends vrijaf gaan krijgen. Daarvoor is het uiteraard enkel wachten op computervakbonden. Zodra computers nog wat meer artificiële intelligentie krijgen, komen die er wel!

Maar goed, de onverwacht lange reis van de nieuwe radiator is de oorzaak van dit uitgebreide bezoek aan Istanbul. Iedereen heeft in de 21ste eeuw een gezonde scepsis ontwikkeld ten aanzien van marketing. Zo hebben wij onderwijl het “levering binnen de 24u”-luchtkasteel als een overspannen zeepbel zien uit mekaar spatten. Onze radiator is in België donderdag met DHL vertrokken en vandaag, dinsdag, nog niet geleverd.

De zesde dag in Istanbul heb ik, gelukkig, niet alleen hoeven door te brengen – Alexander heeft me vervoegd voor de achtervolging op de kopgroep – zeg maar ‘het peloton inhalen’. Omdat vechten tegen de douane nooit een optie is, waren we uitgenodigd om een daguitstap in en rond Istanbul te maken met Plan Tours, één van de tour-operators in deze onvergelijkbare stad.

Heel typisch begon de uitstap met een lange file. Files zijn bijna per definitie vervelende oefeningen. Vanmorgen is duidelijk geworden dat dit in Istanbul een andere dimensie krijgt. Het is een uitgelezen gelegenheid voor “people watching”: op de kilometerlange dubbele rijweg naar de stad zie je steeds dezelfde gezichten – soms lachend, soms ernstig, soms pratend, soms luisterend – voorbij schuiven, en terug naar achter, en terug naar voren… Een veelheid van maskers die defileerden: een film van verbeelding.

Na het bezoek aan de exotische “Spice Market”, met glanzende suikerpasteitjes, milde appelthee en oosterse specerijen bij de kilo, was onze initiële kater omtrent het uitgesteld vertrek wat gedempt. Met een boottocht langs en over de Bosphorus werden de beslommeringen over de radiator langzaam opgelost in verbazingwekkende panorama’s. Istanbul is veel meer dan SultanAhmed en de Aya Sophia. Voor de echte kenners is dat zeker geen openbaring.

Op de middag werden verwend met een aangename lunch bij de vismarkt en andere cultuurgebonden activiteiten, waarbij een korte show van inheems leder niet mocht ontbreken.. Terwijl het Dolmabahçe Paleis onze ogen heeft geopend voor de grandeur van de Ottomaanse Sultans, was vooral het bezoek aan de Canica Heuvel, aan de Aziatische kant, een complete holderdebolder ervaring. “Miljoenen” worden in onze huidige samenleving vanzelfsprekend. Niet alleen als het over salarissen van voetbalspelers gaat, ook als het over grootte van moderne steden gaat.

Welnu, Istanbul telt 16 miljoen inwoners. Om een idee te krijgen over de massa appartementen, huizen en, in het algemeen, infrastructuur en vierkante meters die er nodig zijn om al deze mensen te huisvesten is er geen betere plaats op aarde dan “Canica Hill”. Zowel langs de Europese als langs de Aziatische kant strekt de steenmassa zich ongebreideld en (voorlopig) ongetemd uit over kilometers en kilometers, breed en lang, in berg en dal. Onvergetelijk.

Het einde van deze excursie bracht ons terug in de harde werkelijkheid. De files? Ja, ook die. Maar tegelijk de radiator. Nadat we onder de middag hadden vernomen dat hij vandaag de douane was gepasseerd, bleek hij toch ‘ter elfder ure’ geblokkeerd: er ontbrak een document van DHL! Zouden ze in de twaalfde eeuw ook al met “Murphy’s Law” (alles wat kan verkeerd gaan, gaat verkeerd) te maken hebben gehad - zogezegd “avant la lettre”?

Ondernemen vereist veel vaardigheden. Eén ervan is doorbijten. Na regen komt zonneschijn, zelfs in België!!

Istanbul, 21 mei 2013

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Karl Wed, May 22, 2013 21:00:17

geduld en doorzetting zijn idd nodig

Misschien kan een bezoek aan een hamman je wel helpen, schijnt geweldig te zijn

Posted by Diane Wed, May 22, 2013 13:48:25

Dit tart toch alle verbeelding!!

Posted by Norbert Wed, May 22, 2013 11:14:52

In Istanbul kunnen ze zeker in één dag die radiator repareren, met indien gewenst een betere koelingcapaciteit dan de originele, koud kunstjegroetjesNorbert