Bloot Bot

Bloot Bot

Achter de Schermen

... van het hedendaags Orwelliaans Nieuwsgespin

Topunief op, of af?

beetjesPosted by grim(m)burger Wed, September 23, 2015 11:10:40

“Slechts plaats voor twee topuniefs” dixit Torfs. De Antwerpse rector stelt: “Volgens een (!) internationale norm kan er één universiteit bestaan per één miljoen inwoners”. (HNB di 22 september)

Wat een onzin allemaal. Of niet soms?

Vraag: hoeveel top universiteiten zijn er in de “eerste wereld” (ttz wat het Westen, nog steeds aanmatigend, de hoogontwikkelde wereld noemt)?

Stel dat er in die landen, pak een beet, anderhalf miljard mensen wonen. Stel dat we de lat voor “top” laag zouden leggen, zeg maar top-100 (waar het verschil tussen eerste deciel en laatste deciel reeds onmiskenbaar groot zal zijn). Gemiddeld brengt dat ons, onder die hypothese, op 15 miljoen inwoners per “topunief”. Scherp gesteld hebben de Vlaamse universiteiten een visvijver van vijf miljoen inwoners …

De conclusie ligt voor de hand: de Antwerpse rector heeft gelijk want wij halen die internationale norm van één universiteit per één miljoen inwoners – zo herkennen we Vlaanderen. Maar zelfs 15 stuks van dit soort universiteiten allemaal samen genomen zijn heel ver verwijderd van één topunief.

En dat laatste is pijnlijk. Het legt ook minstens ten dele uit waarom er bij de laatste lichting van “veelbelovende jonge kaders” binnen het AB Inbev concern geen enkele Vlaming meer deel uit maakt van de 250 uitverkorenen. Het kan verkeren … van universiteit naar mediocriteit, binnen een paar generaties.

Grimburger,
23 september 2015